De No-Riskpolis

Geen risico, veel winst

Ontdek de kracht van de No-Riskpolis en bespaar duizenden euro's 

 

Het mysterie van de onderbenutting


Heeft u ooit gedacht aan de financiële voordelen van het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking? Dankzij de No-Riskpolis kunt u zowel sociaal als economisch een verschil maken. Maar er is een ‘maar’, de meeste werkgevers benutten dit instrument onvoldoende. 
 

Waarom? 
Onderzoek toont aan dat slechts 52% van de werkgevers en 16% van de doelgroep bekend is met de NRP. De complexiteit en gebrek aan informatie zijn veelal de oorzaken. Maar dat is precies waar dit artikel u mee gaat helpen.


Wist u dat 
onbenutte NRP kan leiden tot het mislopen van tienduizenden euro's? Dat is niet alleen een gemiste kans voor de werkgever maar kan ook schade aanrichten aan uw bedrijfsvoering.


Hoe werkt de No-Riskpolis?
De No-Riskpolis is een regeling waardoor werkgevers een vergoeding kunnen krijgen voor de loonkosten van een zieke werknemer. Deze regeling geldt voor werknemers met een arbeidsbeperking en heeft als doel het risico voor werkgevers te verminderen.


Tijd is geld, maar kennis is macht 
Bij te late ontdekking van de No-Riskpolis kan het UWV maar tot één jaar terug compensatie verlenen. Een boete? Die is relatief laag en alsnog melden loont vrijwel altijd. Het wordt pas echt vervelend als u te laat bent voor daadwerkelijke uitbetaling. 

De UWV-regels zijn strikt en staan slechts één jaar terugwerkende compensatie toe. Overschrijdt u deze termijn, dan kunt u niet meer rekenen op een vergoeding. Nog belangrijker, als het meer dan een jaar geleden is dat de laatste loonbetaling bij ziekte plaatsvond, verliest UWV de bevoegdheid om de kosten van de WGA-uitkering, die normaal onder de NRP vallen, niet door te belasten. Rechterlijke uitspraken bevestigen dat UWV geen flexibiliteit heeft om hiervan af te wijken. Dit betekent dat als werkgever u de volledige last van de WGA-uitkeringen draagt, ongeacht de No-Riskpolis. En deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen, een harde les die werkgevers helaas vaak pas achteraf leren.

Belangrijk: Heeft er tijdens de ziekte al een melding bij UWV plaatsgevonden? Dan heeft dit invloed op de terugwerkende kracht van de compensatie.

Stappenplan voor implementatie

  1. Identificeer potentiële werknemers die in aanmerking komen voor de No-Riskpolis.
  2. Neem contact op met het UWV voor een bevestiging en eventuele toelichting op de regeling.
  3. Documenteer dit proces zorgvuldig. 
Stappenplan voor implementatie

Praktijkvoorbeeld


Werkgever X kwam voor een uitdagende situatie te staan toen een WIA-aanvraag ruim een jaar te laat door het UWV werd beoordeeld. Na indienen van bezwaar bleek dat een IVA-recht niet haalbaar was en dat er terecht een volledige WGA-uitkering was toegekend. Echter, een grondige dossierstudie bracht belangrijke details over een mogelijke no-riskpolis (NRP) aan het licht.


De rol van ENgage Werkgeversadvies
Na bestudering van de UWV-stukken ontdekten wij dat X géén beroep op de NRP had gedaan terwijl dat wel had gekund. Op ons advies werd een verzoek om toekenning van NRP-compensatie (voor de loondoorbetalingsplicht bij ziekte) ingediend, dit omdat zij in een recent verleden al eens 35min is verklaard. X’ verzoek om compensatie werd door UWV afgewezen. Tegen die afwijzing zijn wij namens X in bezwaar gegaan. 


De hoofdregel bij latere ontdekking van de no-riskpolis  
De werknemer was volgens UWV inderdaad in dienst getreden met NRP-status, wat volgens UWV met zich meebracht dat X in beginsel recht heeft op compensatie bij ziekteverzuim. Echter, bij een late melding van NRP geldt als hoofdregel dat UWV met maximaal één jaar terugwerkende kracht ziekengeld mag uitbetalen. Nu X vanwege tijdsverloop eigenlijk te laat was met zijn verzoek – de laatste dag van loondoorbetaling was immer langer dan één jaar geleden - moest het verzoek worden afgewezen, aldus UWV. In de Wet WIA staat ook dat als de werkgever vanwege tijdsverloop niet daadwerkelijk NRP-vergoedingen van UWV heeft uitbetaald gekregen, UWV de toerekening van WGA niet meer ongedaan kan maken. Dubbel pech dus. Maar let op, de hoofdregel kent één uitzondering.


Uitzondering op de hoofdregel 
Het interessante was dat de werknemer eerder tijdens de wachttijd met succes bij UWV was aangemeld wegens zwangerschapsgerelateerde klachten waarvoor X al enkele weken aan ziektewetcompensatie had genoten. In bezwaar hebben wij UWV gewezen op UWV-beleidsregels waarin staat dat UWV voor beoordeling van de tijdigheid van het beroep op NRP de datum van het éérste verzoek om Ziektewetcompensatie dient aan te houden. Na een uitvoering gemotiveerd bezwaarschrift tegen de afwijzing van NRP gaf UWV ons uiteindelijk schoorvoetend gelijk. Dit leverde ruim 65.000 euro aan extra compensatie voor X’ loondoorbetalingplicht op.


De toerekening van WGA alsnog ongedaan gemaakt
Nadat UWV alsnog was overgegaan tot daadwerkelijke compensatie werd enkele maanden later bij beslissing op bezwaar tegen de toerekening alsnog de doorbelasting van de WGA-kosten ongedaan gemaakt. Dit leverde X een additionele besparing op van ongeveer 165.000 euro waardoor het totale voordeel op ongeveer 230.000 euro uitkwam. Bovendien nam het UWV de begeleiding in het kader van de WGA over, wat verdere kosten bespaarde.

Toekomstige ontwikkelingen

In 2024 organiseren wij een workshop over dit onderwerp, waarin we alle ins en outs van de NRP behandelen. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Aanmelden nieuwsbrief

Verder zijn er plannen om de No-Riskpolis uit te breiden en meer doelgroepen toe te voegen. Dit biedt kansen voor zowel huidige als toekomstige werknemers en kan aanzienlijke financiële voordelen bieden. 

Meer weten?

Deze blog is geschreven door onze jurist / casemanager Paul Lammerts. Wilt u meer informatie over de no-riskpolis of over de praktijkcasus dan kunt u uiteraard altijd even contact opnemen. 

Telefoon:   06 41 19 95 61

E-mail:        p.lammerts@engage-wa.nl

Meer weten?