Wat zijn de stappen in de Wet verbetering poortwachter - 1e jaar ziekte
Werkgevers en werknemers hebben verschillende verplichtingen voor de wet, die al beginnen in de week van de ziekmelding, ook wel verzuimmelding genoemd.
- 1e Dag: Ziekmeldingsprocedure in gang zetten
Zodra een werknemer zich ziek meldt conform het vastgestelde verzuimbeleid, moet u als werkgever deze melding overdragen aan uw arbodienst.
- 6e Week: Uitvoering Probleemanalyse
Binnen zes weken na ziekmelding vereist de Wet verbetering poortwachter een door de bedrijfsarts opgestelde Probleemanalyse. Hierin stelt de bedrijfsarts de werkmogelijkheden en werkbeperkingen vast en adviseert over de re-integratie. Dit document, de basis voor het Re-integratieplan, helpt bij de evaluatie door het UWV van de inspanningen voor werkhervatting. Bij verschillen over de aanpak, biedt een UWV deskundigenoordeel uitkomst, met respect voor medische privacy.
- 8e Week: Samenstelling van het Re-integratieplan
Gebaseerd op de Probleemanalyse en het advies van de bedrijfsarts werkt u samen met uw werknemer aan het opstellen van het Re-integratieplan. Hierin worden doelstellingen en de middelen voor het re-integratieproces vastgesteld, wie wat wanneer zal ondernemen. Ook wijst u een casemanager aan die het plan monitort en begeleidt, bij voorkeur een interne medewerker.
Het Re-integratieplan wordt opgesteld binnen twee weken na het ontvangen van de Probleemanalyse en het advies. Dit plan is echter niet statisch; minimaal elke zes weken dient de voortgang besproken te worden en, indien nodig, het plan aangepast te worden op advies van de bedrijfsarts. De werkgever zorgt ervoor dat de bedrijfsarts periodiek overlegt met de werknemer over diens voortgang.
- 42e week: Melding langdurig verzuim aan het UWV
De melding van langdurig verzuim wordt ingediend bij het UWV.
- 50 - 52e Week: Evaluatie na het eerste ziektejaar
Rond de tijd dat een werknemer bijna een jaar ziek is, voltooit u samen de jaarlijkse evaluatieformulieren van het UWV.